Od lat fabrykanci chcąc nadążyć za dążeniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wprowadzili na rynek towary light. Towary tego typu powinny mieć zniżoną wartość energetyczną o około 30% w stosunku do stereotypowych. Mamy w związku z tym soki light, majonezy oraz sosy light, serki i jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w zaskoczenie. Najogromniejszym uznaniem radują się wśród konsumentów serki oraz jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe oraz zagwarantuje mu należytą sylwetkę. Często okazuje się jednakże, że zdrowa żywność rodzaju chleb na zakwasie w żadnym razie taka zdrowa do końca nie jest. Najważniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej artykułu, inaczej wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, jednakowoż w to miejsce trzeba zastosować zamienniki, które nie wydają się już być zdrowe. Zamiast cukru mamy w artykule substancje słodzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. Zamiast tłuszczu, w towarze występuje skrobia modyfikowana lub guma ksantanowa, może być też mączka chleba świętojańskiego. W miejsce jaj lub też mąki, w produkcie znajduje się błonnik pokarmowy.

Starsze artykuły tematyczne:

Comments are closed.